Recently, aku ternampak quote dr member lama aku, “drpada sebok2 hapuskan isa, baik hapuskan software patent”..So, siapa dia yang memberi pendapat macam tu? Programmer? Researcher? Well, i dun kno, tp as far I could gez, dia just end user product yang xnak contribute atau berterima kasih utk kerja programmer. So, apa open source?

Bagi aku, as developer, open source ni kira compromization between developers. Aku melihat open source adalah satu cara untuk giant player(such as google, sun or microsoft) nak support beginner dlm market ni. Mere programmer or small company bekerja keras untuk menghasilkan idea or develop sumthing yang gempak the klau boleh patentkn product. Then giant-giant yang besar ni akan acquire patent and source dengan sedikit duit honorarium bagi penat lelah programmer tu. Lepas tu refactorize sikit(supaya mudah didevelop dlm collaborative scheme), prepare documentation dan buat open source drpada sistem atau idea tu td. Ini akan menimbulkan suasana persaingan sihat kepada member project yang turut serta.

See? Dat’s how I look at the phenomenon of open-sourcing. It shuld be a win-win solution for programmer, acquiree and end-user. Aku gak melihat open source ni as TANGGUNGJAWAB giant2 player dlm industri ni. Untuk meletakkan software underground ke dalam mainstream market. As a contribution kepada green fresh player. See my friend? Dlm Open Source, bukan sekadar perlu tau sebut nama je, perlu lihat gak kesan. Nak hapuskan patent software? Habis tu programmer/researcher/developer nak makan apa? Of cource u x kesah, sebab u bukan tergolong dlm golongan tadi. Yang u tau juz asal dapat pakai software free. Please owez be responsible for your remark.

Maybe akan tertanya2, “ala, nape orang lain boleh buat Open Source? Ko ni banyak songeh la.”. Ok, then sape “orang lain” ni? Klau “orang lain” ni ko rujuk kepada company yang ada share besar dlm market/industri then aku nak cakap, “tu diorang, wat opensource pn income tetap ada, then how about others?”

So, what about software patent my friend? Paten atau x, klau free tetap free. Ko akan join group developer open source ke klau dh kne open source? Klau ko skadar end-user, once again, be careful of your remark keyh, coz it wouldn’t hurt u whatsoever.

(:._.:^:._.:)
~Hos 3 project kt Project Kenai, dengan 122 membership~